مجازی سازی چیست؟

در شرکت ها و سازمان ها سرویس های نرم افزاری متعددی مورد نیاز می باشد. نظر به نوع شرایط سازمان و نرم افزار امکان نصب همگی بر روی یک سیستم وجود ندارد. بنابر این تعداد زیادی سرور نیاز داریم که بر روی هر کدام یک سیستم عامل مشغول به کار می باشد. این سیستم عامل می تواند ویندوز یا لینوکس بوده و هر کدام سرویس خاص خود را ارایه دهد. این حجم سرور هزینه زیادی را بر دوش سازمان می گذارد. راهکار مجازی سازی در اینجا به کمک ما می آید.

در تعریف مجازی سازی در فن آوری اطلاعات مجازی سازی ایجاد یک ورژن مجازی از یک چیز مثل کامپیوتر، پلتفرم سخت افزاری، ذخیره ساز و امثالهم است. مجازی ساز بر روی یک سرور تعداد زیادی سیستم عامل یا به اصطلاح ماشین را نصب می کند. بدین معنی که در صورت نصب 8 ماشین روی یک سرور، یک سرور سخت افزاری داریم که به مانند 8 سرور سخت افزاری عمل می کند.

مجازی سازی

مزایا و معایب مجازی سازی

مجازی سازی دارای مزایا و معایب خود می باشد. باید شرایط سازمان مورد بررسی قرار گرفته و سپس نسبت به پیاده سازی آن اقدام نمود. در زیر مزایا و معایب مجازی سازی آورده شده است تا با دید بهتری نسبت به پیاده سازی بتوان اقدام نمود.

مزایا و معایب مجازی سازی

مزایای مجازی سازی

  • صرفه جویی در هزینه سخت افزار: اکثر سرور ها تنها از درصدی از ظرفیت خود استفاده می کنند و در محیط فیزیکی کم مصرف هستند. زمانی که مجازی سازی را پیاده می کنیم از ظرفیت بالاتری از سرور استفاده می کنیم. با نصب تعداد زیادی سیستم عامل روی یک سرور در هزینه خرید سرور صرفه جویی شده است. برای مثال در صورت نصب 10 ماشین بر روی یک سرور در خرید 9 سرور صرفه جویی شده است.
  • صرفه جویی در مصرف انرژی: هر سرور مصرف برق و انرژی خود را دارد. با کم کردن تعداد سرور فیزیکی در هزینه برق آنها نیز صرفه جویی شده است. انرژی دیگری که برای سرور ها مصرف می شود سرمایش است. مسلما سرمایش مورد نیاز برای 10 سرور بسیار بیشتر از یک سرور می باشد.
کاهش هزینه سخت افزاری
مزایای مجازی سازی در انرزی
  • صرفه جویی در فضا: هر سرور به فضایی در رک برای نصب نیاز دارد. با کاهش تعداد سرور های فیزیکی در فضای مورد نیاز کاهش داریم. این کاهش فضا در هزینه های خرید رک و تخصیص فضای بزرگتر اتاق و سیستم های سرمایشی و کابل کشی نیز خود را نشان می دهد.
  • ارایه و گسترش سریع تر سرور: مجازی سازی امکان راه اندازی و گسترش سرور را در عرض چند دقیقه فراهم می سازد. مجازی سازی این امکان را فراهم می سازد تا یک سیستم عامل را بدون صرف ساعت ها وقت و هزینه های آن نصب نمایید. فرآیند ثبت سفارش مشتری تا راه اندازی سرور در عرض مدت کوتاهی امکان پذیر است.
  • رفع آسان خرابی: یکی از بزرگترین مزایای سیستم های مجازی قابلیت انتقال آنها از یک سرور به سرور دیگر است. تهیه اطلاعات پشتیبان از آنها به سرعت انجام می پذیرد زیرا از کل ماشین پشتیبان گرفته می شود. همچنین مجازی سازی دارای نرم افزار هایی است که به صورت اتوماتیک از کل ماشین پشتیبان گیری می کند. با کمک این نرم افزار ها می توان ساختار پشتیبان فعال در صورت بروز یک حادثه را نیز پیاده کرد.
رفع مشکل آسان سیستم مجازی
  • افزایش بهره وری: همانطور که ذکر شد در سیستم مجازی سازی وقت زیادی صرف راه اندازی سیستم ها می شود. این زمان راه اندازی یک پروژه را ممکن است هفته ها به تعویق بی اندازد. با این سیستم این کار در عرض مدت کوتاهی امکان پذیر است. از نیروی انسانی نیز به نحو بهتری می توان بهره گرفت و از اتلاف وقت آنها جلوگیری کرد.
  • مدیریت آسان: مدیریت یک سرور آسان تر از چند سرور است. در سیستم مجازی کلیه ماشین ها و منابع به راحتی در دسترس است. افزایش منابع سخت افزاری هر ماشین نیاز به باز کردن سیستم و دست به ابزار بردن ندارد و تنها با چند کلیک میسر است.

معایب مجازی سازی

  • سرور مجازی سازینیاز به سرور مناسب: برای مجازی سازی نیاز به سرور مناسب است. با توجه به وجود تعداد زیادی ماشین بر روی آن در صورت خرابی کار مجموعه دچار اختلال می شود. بنابر این نیاز به تهیه سرور های مانند HP است تا دائم بتواند مشغول به کار باشد. این امر شاید برای شرکت های کوچک توجیه اقتصادی نداشته باشد.
  • نیاز به شرایط مناسب برای سرور: سرور های حرفه ای نیاز به شرایط نگهداری صحیح مانند استفاده از سیستم سرمایش مناسب می باشند. همچنین رک و تجهیزات نگهداری صحیح برای آنها ضروری است. 
  • بروز مشکل در سرور: در صورتی که نسخه پشتیبان تهیه نکرده باشید در صورت آسیب دیدن نرم افزار مجازی ساز و ماشین ها یا سرور و هارد امکان بازیابی اطلاعات به نسبت سیستم عامل ویندوز و لینوکس بسیار دشوار و شاید نشدنی باشد. همچنین در صورتی که سرور دومی در دسترس نباشد در صورت خرابی تا تعمیر آن یا تامین سرور جدید کلیه ماشین ها ولو با داشتن نسخه پشتیبان از مدار خارج می باشد.
  • نیاز به نیروی متخصص: نیروی انفورماتیک می بایست به طور کامل به این سیستم مسلط باشد. برای همین این نیرو می بایست آموزش های لازم را ببیند و در صورت تغییر نیرو این عمل مجدد تکرار شود. البته می توان از با استفاده از پشتیبانی این شرکت این مشکل را مرتفع نمود.
  • هزینه لایسنس: نرم افزارهای مجازی در نسخه پولی بار مالی را بر دوش سازمان می گذارد. همچنین پیاده سازی و نگهداری از آن نیزبه نیروی متخصص دارد. البته با توجه به نحوه استفاده از نرم افزار های پولی در کشور ما و قیمت سرور ها عموما این هزینه در مقایسه با خرید سرور قابل چشم پوشی است.

روش های مجازی سازی

نرم افزارهای زیادی برای اینکار تولید شده اند که معروف ترین آنها Vmware vSphere, Microsoft hyper-v, Citrix می باشند. در بین آنها سیستم مجازی سازی ESXi از شرکت VmWare بهترین کارآیی را دارد و محبوب ترین پلتفرم می باشد. روش کار آنها در مدل های مجازی است و کلیت کار نصب شدن بر روی سرور و ارایه فضای مدیریتی برای نصب ماشین های مجازی می باشد.

مجازی سازی با Esxi

اجرای مجازی سازی

ابتدا سیستم های مورد نیاز و میزان منابع مورد نیاز هر کدام را محاسبه می کنیم. این محاسبه بر اساس نیاز هز سیستم به منابع مانند سی پی یو و رم و فضای هارد می باشد.سپس مطابق با آن و در نظر گرفتن در مجازی سازی یک نرم افزار که این عمل را انجام می دهد را بر روی سرور نصب می کنیم. از نسخه معتبر و تست شده استفاده می کنیم. پس از نصب ESXi وارد پنل مدیریتی شده و سیستم های عامل را بر روی آن تعریف می کنیم. روی هر سیستم عامل سرویس های مورد نیاز را راه اندازی و نرم افزار های مربوطه را نصب می کنیم.

پشتیبان گیری از سیستم های مجازی

به دو روش می توان از سیستم ها نسخه پشتیبان تهیه کرد.

Snapshot: در این روش از پنل Esxi یک نسخه پشتیبان از ماشین تهیه کرده و در محلی ذخیره می کنیم.

نرم افزار Veeam: این نرم افزار برای تهیه نسخه پشتیبان تولید شده است. با این نرم افزار می توان برنامه ریزی کرد در زمان های معین از کل ماشین نسخه بک آپ تهیه کرده و در محلی مانند ذخیره ساز کپی کند.